Hoe het ooit begon:
Al sinds 1954 heeft Almelo vriendschappelijke banden met de stadt Iserlohn. Een plaats in Duitsland, ongeveer 2,5 uur rijden van Almelo. In het kader van uitwisseling gingen veel ruiters van de Rijvereniging en Ponyclub de Looleeruiters jaarlijks naar de Iserlohner Reitertage. Een groot evenement wat uiteindelijk de basis werd voor de Almelose Ruiterdagen.
De eerste werd gehouden in 1967 op de weilanden van Boer Kamp, op de plek waar nu allerlei bebouwing staat in de omgeving van de Bornsestraat (dicht bij het Weggeler, de Nijreessingel en de Chinees International). Na daar enkele jaren te hebben gereden is het evenement verhuisd naar de Grensweg aan de rand van Almelo, vlak bij het Twentekanaal op de grens met Bornerbroek.
Het is ongeveer 45 jaar geleden dat het evenement is verhuisd naar de huidige locatie aan de Manegeweg dat toen nog Manege de Bosrand heette. Vandaag de dag draagt het de naam Twents Hippisch Centrum Almelo, met als bestemmingsadres Manegeweg 7, 7602 CJ Almelo.
Het evenement was halverwege de 70-er jaren natuurlijk veel kleinschaliger dan vandaag de dag, maar groeide jaarlijks wel. Het evenement werd georganiseerd door het bestuur en de leden van de Looleeruiters.
In de jaren 80 is de keuze gemaakt om voor de Almelose Ruiterdagen een aparte stichting op te richten, met een eigen bestuur, zodat deze mensen zich helemaal konden richten op deze 10 dagen. Ook werd er steeds meer hulp ingeroepen van andere verenigingen en clubs. Zo was de PHSV (de politiehondenvereniging) verantwoordelijk voor de bewaking van de stallen; meerdere scoutinggroepen waren betrokken bij het parkeerbeheer en het parcoursbouwen en de lokale horeca werd gevraagd voor de catering van gasten, deelnemers en vrijwilligers.
Groei
Het concours breidde zich steeds verder uit en kreeg ook landelijk steeds meer bekendheid. En zoals alle verenigingen kende de Almelose Ruiterdagen goede jaren en minder goede jaren. Maar er kon toch best een beetje gespaard worden en ook steeds meer sponsoren durfden het aan om de Almelose Ruiterdagen te gaan ondersteunen.
Het bestuur kon steeds meer investeren waardoor er een mooi springparcours ontstond. De dressuurbanen werden helemaal afgezet, er kwamen prachtige gebouwen voor het secretariaat, horeca en jurytorens.
In 2005 werd het besluit genomen om de grasbanen te gaan vervangen voor Swaneberg All-Weather zandbodems. Meer dan 2 hectare optimale zandbodem maakte het dat steeds meer ruiters in Almelo wilden rijden. Deze banen zijn net voor de 40e Almelose Ruiterdagen door de toenmalige burgemeester Drs. M. Knip geopend. Almelo was toen een van de weinige locaties met zo’n fijne zandbodem. Daardoor zijn er ook vele wedstrijden op nationaal niveau naar Almelo gekomen, zeker op het gebied van de dressuur met het NK-dressuur in 2008 als kroon op het werk, waarbij alle Nederlandse dressuurvedetten aanwezig waren.
Bestuurlijk werkte de Almelose Ruiterdagen met heel veel verschillende commissies die wekelijks vergaderden. Door verandering van tijd en inzicht is dit veranderd naar een bestuursstructuur met zeven bestuursleden. Naast het dagelijks bestuur, bestaande uit voorzitter, penningmeester en secretaris, heeft het bestuur vier bestuursleden met een heel eigen taakveld, te weten: wedstrijden, banen & terreinen, techniek en horeca. Onder deze bestuursleden vallen natuurlijk heel veel subcommissie met vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen. En dat zijn er wat. Jaarlijks helpen zo’n 260 vrijwilligers mee om van de Almelose Ruiterdagen een mooi evenement te maken.
Vernieuwingen
In de afgelopen jaren is er met name veel geïnvesteerd in de techniek. Een prachtig digitaal scorebord, goede en deugdelijke tijdwaarneming, portofoons, LED-verlichtingsmasten en goede tractoren maken het werk makkelijker en beter.
Ook de gebouwen zijn grondig aangepakt. Naast twee hagelnieuwe ringmeesterhuisjes en een nieuw secretariaat/ prijzencommissie/ jurytoren is er geïnvesteerd in nieuwe hindernissen. De daken van de stallen zijn vervangen zodat het in de stallen minder warm wordt. Er is een prachtige nevelinstallatie aangelegd voor de verkoeling van paarden achter de manege.
Er wordt veel aandacht besteed aan PR via de sociale media waaronder Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram, maar vanzelfsprekend ook deze website.
Door de coronacrisis hebben er in 2020 en 2021 geen officiële Almelose Ruiterdagen plaatsgevonden, waardoor wij in 2022 onze 54e editie hebben gehouden en in 2024 alweer de 56e editie tegemoet zien. Wij kijken er naar uit en wij hopen u daar te ontmoeten!